Козунак

Продукти:

3 яйца, 1 1/2 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша мазнина, около 600-700 г брашно за меко тесто, 1-2 ванилии, кора от лимон, 25 г мая за хляб

Разтваряме маята в 1 кафяна чашка прясно мляко с 1/2 супена лъжица захар и малко брашно до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Оставяме на топка да втаса.



През това време разтопяваме захарта в топло прясно мляко, разбиваме яйцата хубаво, стопяваме маста.

Затопляме брашното леко, слагаме го в по-голяма тава и правим в средата кладенче. С бухналата вече мая, яйцата, половината затоплена мас, затопленото мляко и есенцията месим меко тесто. Работим задължително в затоплено помещение. Замесеното тесто намесваме до свършването на мазнината, като непрекъснато топим ръцете си в топла мазнина. Месим до образуването на мехури. Поставяме тестото в дълбок съд, завиваме го добре и го оставяме на топло да втаса. След 2 часа обемът му се удвоява и е готово за дообработване.

Намесваме го още веднъж с мазни ръце и го разделяме на 2 части, а всяка част на 3 парчета. Парчетата тесто раздърпваме на ленти (пак с мазни ръце) и изплитаме на плетеници. Слагаме плетениците в обилно намаслена тава, така че между тях да има празно място, необходимо за следващото втасване. След като тавата се изпълни (тестото да втаса), намазваме козунаците с разбито яйце или жълтък, посипваме с кристална захар и сусам и поставяме в предварително загрята фурна. Печем на 150 градуса за около 30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар